Op bezoek
Voor de leerlingen van groep 5 van de basisscholen hebben wij een speciaal programma.
Het Natuur Instituut wil graag dat leerlingen meer kennis en inzicht krijgen hoe blinden de flora en fauna beleven. Door de leerlingen zélf deze "blindheid" te laten ervaren, hopen we dat stigmatisering (bijvoorbeeld: "blinden zijn zielig") al op jonge leeftijd wordt voorkomen. Het is niet alleen een levensles; het is ook een bijzondere ervaring om eens als een blinde door de natuur te lopen.
Het programma
- 09.30 uur: Ontvangst
- 09.45 - 10.00 uur: Kwartiertje vragen stellen.
Twee blinde vrijwilligers ontvangen de leerlingen met hun blindengeleide honden in het Centrum Natuur Instituut, waar de kinderen allerlei vragen mogen afvuren.
Na het vragenkwartiertje wordt de klas in 2 groepen verdeeld
- 10.00 - 10.45 uur: Groep 1, rondgang in de Blindentuin
De kinderen gaan de blindentuin in. Onder begeleiding van onze medewerkers gaan ze in groepjes aan de slag met allerlei activiteiten, zoals:- rondleiding langs de plantenthema's in de blindentuin,
- leren stoklopen langs geleiderails en klanktegels,
- blind oefenen met behulp van simulatiebrillen
- 10.00 - 10.45 uur: Groep 2, blind proeven
Alle zintuigen worden op de proef gesteld:- blind ruiken,blind proeven en blind voelen
- het typen op een braille typemachine.
- 10.45 - 11.30 uur: Groep 2, rondgang in de Blindentuin
- 10.45 - 11.30 uur: Groep 1, blind proeven
- 11.30 uur: Einde programma
Alle leerlingen krijgen het brailleschrift op papier en hun naam in braille (voelbaar) mee naar huis.
Het programma vindt plaats op woensdagochtend van 1 april tot 1 oktober en is geheel gratis. Naast de blindentuin is voldoende gratis parkeerruimte voor auto's en bij het Centrum Natuur Instituut kunnen ook voldoende fietsen worden geplaatst. Overigens is de blindentuin altijd openbaar toegankelijk en u vindt de blindentuin op de Terborchlaan 201, 1816 LC Alkmaar.
Wij hopen dat u enthousiast bent geworden en dat wij u met uw groep 5 mogen begroeten. U kunt een afspraak maken voor een bezoek door een e-mail te sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of u kunt telefonisch contact opnemen met het Natuur Instituut op 072-520.18.85 Na de aanmelding ontvangt u nadere informatie over het programma en een routebeschrijving.
Bezoek basisschool Liereland
Kinderen 'blind' door de modder
Hoe is het om van het ene op het andere moment niets meer te kunnen zien en alles om je heen alleen maar waar te nemen met je oren, je gevoel of je neus. Die ervaring doen de groepen 5 van Alkmaarse basisscholen tegenwoordig op in de Heukelshof, de blindentuin in De Hoef. In dit park, al meer dan 12 jaar in beheer van het Natuur Instituut, worden allerlei planten bij elkaar gepresenteerd in thema's. Er zijn bordjes met een leesbare toelichting, maar er staan ook bordjes met opschriften in braille. Voor blinden zijn er geleidestroken, klanktegels op bijzondere stopplaatsen en sinds kort een blote-voeten-pad met verschillende ondergronden, waaronder modder. en dus gingen leerlingen van basisschool Liereland uit de Daalmeer gisteren met geblindeerde brillen over het nieuwe modderpad.
De rondleidingen worden begeleid door blinden en slechtziende vrijwilligers. Doel is kinderen van hun stigma's ten aanzien van blinden en slechtzienden af te helpen.
(Foto: JJfoto.nl / Jan Jong)
Blinden ervaring
|
Basisschool de Driemaster
Kinderen van de basisschool de Driemaster hebben bij het Natuur Instituut de Internationale Dag van de Witte Stok gevierd. Op deze dag vragen slechtzienden en blinden aandacht voor hun recht op zelfstandige mobiliteit.
Bij aankomst in het Natuurcentrum worden de kinderen welkom geheten door de vrijwilligers van het Natuur Instituut en door 4 blinde gasten, Jaap Hartog, Annemarie de Hoogt, Marian Mes en Margreet Heddes.
De kinderen mogen hen vragen stellen wat het betekent om blind te zijn. Vragen zoals "Hoe kleedt u zich aan?", "Kunt u het lichtknopje vinden?" en "Kunt u e-mailen of what's appen?" worden geduldig en uitvoerig door de blinden beantwoord.
Daarna geeft Jaap Hartog een demonstratie hoe hij met zijn Braille-typemachine de namen van de kinderen kan schrijven.
Na een glaasje limonade en een koekje worden de 30 kinderen in 5 groepjes verdeeld om zelf te ervaren wat het is om blind te zijn en te vertrouwen op hun andere zintuigen: horen, voelen, ruiken, proeven en om met een blindenstok te lopen.
Hierbij worden zij geholpen door drie blinde meisjes Amra, Betu en Glarisa van Blindeninstituut Visio uit Heerhugowaard. In de Blindentuin laten deze meisjes zien hoe zij met behulp van de daar aanwezige Braille-informatiebordjes kunnen lezen welke planten er staan. Voor de kinderen en leerkrachten van de Driemaster, de blinde meisjes en hun begeleiders van Visio, de blinde volwassenen en de vrijwilligers van het Natuur Instituut is het een onvergetelijke middag geweest waar veel van geleerd is, maar waar ook veel is gelachen. |