Basisschool de Driemaster

Kinderen van de basisschool de Driemaster hebben bij het Natuur Instituut de Internationale Dag van de Witte Stok gevierd. Op deze dag vragen slechtzienden en blinden aandacht voor hun recht op zelfstandige mobiliteit.

Bij aankomst in het Natuurcentrum worden de kinderen welkom geheten door de vrijwilligers van het Natuur Instituut en door 4 blinde gasten, Jaap Hartog, Annemarie de Hoogt, Marian Mes en Margreet Heddes. 
De kinderen mogen hen vragen stellen wat het betekent om blind te zijn. Vragen zoals "Hoe kleedt u zich aan?", "Kunt u het lichtknopje vinden?" en "Kunt u e-mailen of what's appen?" worden geduldig en uitvoerig door de blinden beantwoord. 

Vragenuurtje: Hoe ziet u of uw haar goed zit? Jaap demonstreert zijn Braille typemachine

Daarna geeft Jaap Hartog een demonstratie hoe hij met zijn Braille-typemachine de namen van de kinderen kan schrijven.

Na een glaasje limonade en een koekje worden de 30 kinderen in 5 groepjes verdeeld om zelf te ervaren wat het is om blind te zijn en te vertrouwen op hun andere zintuigen: horen, voelen, ruiken, proeven en om met een blindenstok te lopen.

In de Blindentuin

Hierbij worden zij geholpen door drie blinde meisjes Amra, Betu en Glarisa van Blindeninstituut Visio uit Heerhugowaard. 

In de Blindentuin laten deze meisjes zien hoe zij met behulp van de daar aanwezige Braille-informatiebordjes kunnen lezen welke planten er staan.

Voor de kinderen en leerkrachten van de Driemaster, de blinde meisjes en hun begeleiders van Visio, de blinde volwassenen en de vrijwilligers van het Natuur Instituut is het een onvergetelijke middag geweest waar veel van geleerd is, maar waar ook veel is gelachen.

Amla, Glarisa en Betu genieten nog even na met Cola en pinda's